Als je ooit naar een coach bent geweest, heb je waarschijnlijk de voordelen al eerder ervaren. Wil je meer weten over wat coaching precies is, wat het niet is en welke voordelen je kunt verwachten? Lees het hier!
Wat is coaching?
In onze maatschappij gaat alles in een hoog tempo. Er wordt steeds meer van je verwacht. En het lijkt wel of tijd en aandacht steeds schaarser worden. Dit maakt het des te belangrijker om de tijd te creëren om aan jezelf te werken. Op een effectieve en efficiënte manier.
Bij coaching gaat het om leren, veranderen en ontwikkelen. Het is zeer doel- en resultaatgericht. De focus ligt dus niet zozeer op het probleem of het verleden, maar meer op de oplossing en de toekomst. Coaching is gericht op positieve verandering. Het gaat om het bereiken van doelen, het verkrijgen van inzicht, het versterken van sterkte punten, helen van zwakke punten en het vergroten van je kracht.
Bij coaching gaat het om bewustwording. Het helpt je in te zien welke patronen of overtuigingen aan de basis liggen van een probleem. Hoewel dit moeilijk en pijnlijk kan zijn, is het doel een effectieve oplossing te vinden.
Wat is coaching niet?
Coaching is geen therapie. Therapie is meer verleden- en probleemgericht, terwijl coaching toekomstgericht is. Als je worstelt met grote trauma’s uit het verleden kun je waarschijnlijk beter terecht bij een therapeut dan bij een coach.
Coaching is niet bedoeld voor mensen die mentaal instabiel zijn. Bij coaching is de relatie tussen coach en coachee gelijkwaardig. Mentaal instabiele personen zijn vaak beter geholpen door iemand met meer specifieke kennis en autoriteit.
Coaching is geen mentorschap. Als je advies wilt van een ervaringsdeskundige die precies dezelfde situatie heeft meegemaakt: zoek een mentor. Een coach zal je in principe alleen de juiste vragen stellen om je te helpen zelf de antwoorden te vinden. Een coach zal je nooit adviseren wat je moet doen.
Wat zijn de voordelen van coaching?
1. Coaching helpt om effectiever te communiceren
Iedereen heeft zijn eigen patronen en gewoonten. Deze patronen en gewoonten maken deel uit van de manier waarop je op anderen reageert en van je communicatie. De observaties van een derde met betrekking tot de manier waarop je communiceert kan behulpzaam zijn om echte veranderingen door te voeren.
2. Coaching leert zelfcompassie en zelfacceptatie
Coaching helpt je te begrijpen waarom je de dingen doet die je doet. Welke beperkende overtuigingen, patronen of onderliggende waarden zijn de oorzaak van je gedrag? Door je bewust te worden van die aspecten, wordt het makkelijker om compassie te voelen voor jezelf en te accepteren waarom je dingen op een bepaalde manier doet. Als de weerstand afneemt, wordt het makkelijker om daadwerkelijk veranderingen door te voeren.
3. Coaching vergroot zelfontplooiing
Je sterktes en zwaktes kennen is niet iets dat voor iedereen even gemakkelijk is. Het vergt veel reflectie en zelfonderzoek. En dat vraagt op zijn beurt tijd en geduld. In de huidige maatschappij zijn we vaak te gehaast om te reflecteren en de tijd te nemen die nodig is. Een coach kan je hierbij helpen door je de juiste vragen te stellen.
4. Coaching helpt om sterkere relaties op te bouwen
Doordat coaching je helpt om jezelf beter te kennen, kun je situaties in een ander licht zien. Problemen waarvan je altijd dacht dat ze de schuld van de ander waren, kunnen deels jouw verantwoordelijkheid blijken te zijn. Inzicht in deze patronen helpt om de relaties met de mensen om je heen te laten groeien.
5. Coaching stelt je in staat doelen (sneller) te bereiken
Ken je het gevoel dat je iets heel graag wilt, maar wordt tegengehouden? Als je je niet bewust bent van de dingen in je leven die je tegenhouden, kan het heel moeilijk zijn om de gewenste resultaten te bereiken. Weten wat je beperkende overtuigingen zijn, is de eerste stap om ze te overwinnen. Dus als je je doelen niet lijkt te bereiken omdat iets je tegenhoudt, kan het heel verstandig zijn om naar een coach te gaan.
6. Coaching leert je dankbaarheid en voldoening in het leven
Een coach kan functioneren als een spiegel. Hijs of zij helpt je om de delen van jezelf te zien die voor verbetering vatbaar zijn. Maar een coach helpt je ook om alles te zien wat goed is in je leven. Hierdoor kun je meer dankbaarheid en tevredenheid voelen voor alles wat je hebt.
7. Coaching helpt met het ordenen van je gedachten
Praten met andere mensen over bepaalde uitdagingen waar je voor staat is altijd goed. Maar niet altijd even behulpzaam. Mensen met wie je praat hebben vaak meningen en oordelen. Ze hebben bepaalde situaties meegemaakt en kunnen niet wachten om hun kennis met jou te delen. Dit is anders bij een coach. Een coach is er niet om je advies te geven. In plaats daarvan luistert een coach naar jou. Een coach luistert en vertelt je wat hij of zij hoort. Een coach stelt vragen over wat je zegt, zodat je helderder over de situatie na kunt denken. Een coach laat je volledig in je waarde en zal je gedachtenproces niet onderbreken. Daarom kan een uurtje coaching al heel behulpzaam zijn wanneer je met een bepaalde beslissing of uitdaging zit.
8. Coaching helpt om normen en waarden in kaart te brengen
Als je de vraag voorgelegd zou krijgen: wat zijn je kernwaarden? Zou je het antwoord weten? Voor de meeste mensen is dit vrij moeilijk. Je kernwaarden liggen echter onder alles wat je doet. Als je met een coach praat, luisteren hij of zij echt naar wat je zegt. Ook naar alles wat je niet zegt. Een coach geeft terug wat hij of zij hoort en dat kan soms verrassende inzichten over jezelf opleveren.
9. Coaching kan chronische stress en burn-out voorkomen
Chronische stress en burn-out zijn tegenwoordig veel voorkomende problemen. Een van de grote problemen is dat mensen het moeilijk vinden om stress in hun lichaam te herkennen. Hierdoor grijpen ze vaak pas in als het te laat is. Coaching helpt je te luisteren naar je lichaam en naar de signalen die je moeilijk opmerkt. Dit voorkomt dat de stress de overhand neemt.
10. Coaching helpt om werkprestaties te verbeteren
Doordat coaching helpt om inzicht te krijgen in je eigen sterke en zwakke punten, leer je wat jouw aandachtspunten zijn op de werkvloer. Hierdoor kun je uitblinken in de dingen waar je goed in bent, en eerlijk reflecteren op de dingen waar je minder goed in bent.
Zelf de voordelen van coaching ervaren? Plan hier een gratis kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te ontdekken!