Neem jij gedurende een werkdag voldoende pauze? Of werk je door totdat alles af is zonder jezelf een moment van rust te gunnen.

Voor optimale prestaties en het ervaren van voldoende mentale veerkracht is kwalitatieve rust van essentieel belang. En daarbij gaat het niet alleen om een goede nachtrust. Ook gedurende de dag ben je enorm gebaat bij voldoende momenten van rust & ontspanning. 

Zo zegt gezondheidspsycholoog Gabriëlle van Geffen in een interview met het FD: ‘Ik ben ervan overtuigd dat heel wat stressklachten verdwijnen als werkend Nederland zich drie keer per dag vijf minuten echte rust gunt.’

Het nemen van kwalitatieve rust is extra belangrijk als je werkzaam bent als kenniswerker. Om alle informatie van de werkdag te verwerken hebben je hersenen echte, kwalitatieve rust nodig. 

Maar hoe ziet die echte rust er nou uit? Ik geef je enkele voorbeelden.

 

1. Powernap

Het belangrijkste aspect van echte rust voor je brein is een moment zonder prikkels. Een dutje doen tijdens de werkdag is dan ook een ideale manier om je hersenen die rust te geven. Zorg dat je dutje niet langer duurt dan 25 minuten, want daarna kom je in een (te) diepe slaap.

 

2. Rondje wandelen

Geen tijd voor een powernap? Een rondje wandelen kan ook wonderen doen voor je brein. Door te bewegen neemt de celgroei in de hippocampus toe – het gedeelte van je brein dat verantwoordelijk is voor leren en geheugen. Bijkomend voordeel: ook je creativiteit krijgt een goede boost na het maken van een wandeling. 

 

3. Yoga sessie

Het doen van een yoga sessie tijdens de werkdag is een ideale manier om je brein tot rust te brengen en je lichaam te trainen (en te ontspannen). Heb je niet zoveel tijd om een uitgebreide sessie te doen? Dan kan bijvoorbeeld een korte stoelyoga video uitkomst bieden.

 

4. Mindfulness oefening

Een korte mindfulness oefening kan je helpen om uit de waan van de dag te stappen en je lichaam en geest tot rust te brengen. Mindfulness oefeningen kun je zowel op een ‘formele’ als op een ‘informele’ manier doen. Bij een formele oefening kun je denken aan een geleide meditatie, ademhalingsoefening of bodyscan. Een informele oefening houdt in dat je een paar minuten lang dat wat je doet met je volle aandacht doet. Denk aan koken, eten, douchen of je tanden poetsen. Zo eenvoudig kan het zijn!

 

5. Huishoudelijke taak

Werk je thuis? Het doen van een huishoudelijke taak kan een mindfulness oefening op zich zijn. Even 5 minuten met je volledige aandacht de was ophangen, stofzuigen of de badkamer schoonmaken. Dit geeft je brein de rust die het nodig heeft en zorgt ook nog voor de nodige lichaamsbeweging. Probeer in die paar minuten dus niet teveel na te denken over je werk, te piekeren of to-do lijstjes te maken maar in plaats daarvan echt even aandacht te hebben voor hetgeen je aan het doen bent.